Matematiksel Yaratıcılık ve Sanatsal Düşünce

1000TL
KSE1621MY

Ayrı dünyaların ve farklı yaşam biçimlerinin disiplinleri olarak görmeye alıştığımız sanat ve matematik arasındaki karşılıklı etkileşimin ele alınacağı bu derste, saymanın yeni keşfedildiği, mağaraların duvarlarına ilk desenlerin çizildiği tarih öncesi dönemlerden, matematiğin entellektüel bir disipline dönüştüğü Antik Çağ’a; sanatın ve bilimin altın dönemi Rönesans’tan, teknolojinin günlük hayatın her köşesini sardığı günümüze, matematiksel kavramların sanata etkisi incelenecek, matematik düşünce ile sanatsal yaratıcılık arasındaki karşılıklı etkileşim, mimariden, resim, grafik ve heykelden, müzik ve edebiyattan verilecek örneklerle tartışılacaktır.

Tarih öncesi dönem, sayı saymak, resim yapmak; Sümer, Babil ve Mısır astronomi, Matematik ve mimari Antik Çağ, batıda kutsal geometri, felsefe ve sanat, rasyonel

ve irrasyonel sayıların kültürel anlamları; paradokslar, armoni ve altın oran, doğanın çözümlenmesi Doğu Kültüründe matematik ve sanat; Hintliler ve sıfır, Araplar ve cebir; aynalar ve simetri; düzlemin döşenmesi, motifler, süslemeler.

Sıfır ve sonsuz; Rönesans ve perspektifin yeniden keşfi; Aydınlanmaya

doğru adımlar, diziler, seriler, limit ve yakınsallık, calculus ve barok. Modernlik ve sonsuzun yeniden tanımlanması, Canto, alternatif geometriler ve fraktallar; görsel sanatlar için yeni ufuklar.

Zaman ve mekan kavramlarının matematiksel evrimi; Postmodern bakış ve çağdaş sanatın dönüşümü.

Not: Banka Aracılığı ile yapılan ödemelerde açıklama kısmınaEğitim Kodu” belirtilmelidir.