Konferans: Prof.Dr. Aziz Sancar ve Prof.Dr. Gazi Yaşargil Yeditepe Üniversitesi'nde buluştu

ÜLKEMİZİ BİLİM TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZDIRAN PROF. DR. AZİZ SANCAR VE PROF. DR. GAZİ YAŞARGİL YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE BULUŞTU

DNA Onarımı alanındaki çalışmalarıyla 2015 Nobel Kimya Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile Yüzyılın Beyin Cerrahı ve Dünya Tıp tarihine geçen 50 hekimden biri olma unvanını kazanmış olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil Yeditepe Üniversitesi’nde özel bir etkinlikle bir araya geldi.

Prof. Dr. Sancar’ın konferansına Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin yanı sıra İstanbul ve çevresinden de öğrenci ve öğretmenler izleyici olarak katıldı. Prof. Dr. Sancar, eğitim yaşamını, bilim çalışmalarını ve Nobel ödülüne uzanan başarısını espri dolu bir sunumla gençlerle paylaştı.

Prof. Dr. Sancar’ın eşi Gwen Sancar’ın da katıldığı konferansta Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, İSTEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Altay Burak Dalan, ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Organ Nakli ve Çocuk Cerrahisindeki başarılarıyla dünya çapında tanınan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da izleyiciler arasında yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bedrettin Dalan, Prof. Dr. Sancar’ı Yeditepe Üniversitesi’nde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Sancar’ın kazanmış olduğu Nobel ödülünün Türk milletine verilmiş büyük bir onur olduğunu söyleyen Dalan, bu ödülle Türklere karşı oluşan önyargıyı kırdığı için de Prof. Dr. Sancar’a teşekkür etti.

Yoğun ilgi gören konferansta Prof. Dr. Sancar, hayatını ve bilimsel çalışmalarını samimi ve esprili bir dille anlattı. Konuşmasına teşekkür ile başlayan Prof. Dr. Sancar, “Kendimi popstar gibi hissediyorum” diyerek salonu kahkahalara boğdu. Seyirciler arasında yer alan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e olan hayranlığını dile getirerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Sancar, sonrasında Nobel Ödülü ile ilgili hazırladığı sunumu izleyicilerle paylaştı.

40 yıldır bilime ve insanlığa hizmet ettiğini anlatan Prof. Dr. Sancar, “Atatürk ve Cumhuriyet’in bilimsel devrimlerine çok şey borçluyum. Ailemden büyük destek gördüm ve Türkiye’de harika öğretmenlerden çok iyi bir eğitim aldım. Bu ödül gökten inmiş bir ödül değildir, çok çalışmanın ve iyi eğitimin sonucudur. Nobel hem benim hem de Türk milleti için büyük bir ilham kaynağı oldu. Ödülü kazandığımı sabaha karşı gelen bir telefonla öğrendim. Bu uzun bir süreçti. Hayatımda verdiğim en güzel ders Nobel heyetine verdiğim ders oldu. Bu derste hem ülkemi hem de çalışmalarımı en iyi şekilde temsil ettim” dedi.