Görsel Kültür Bu İmge Neyi Anlatıyor ?

KSE1621GK

Batı uygarlığının kodları büyük ölçüde görsellik üzerine kurulmuş, çeşitli mecralarda farklı yöntemlerle oluşturulan imgeler, kamusal ve özel alanların düzenlenmesinde önemli roller üstlenmişlerdir. Görsel okur-yazarlık, yeni bir imgenin içeriğini, aktardığı anlamı anlayabilme yetisi, insanlık durumunun temel belirleyicilerinden olagelmiştir. Bu ders, Avrupa resim sanatının temel yapıtlarının yanısıra, zamanımızın fotoğraf ve video temelli kült imgelerini de ele alarak, imgelerin hikayelerini nasıl anlattıklarını tartışacaktır.

Katılımcıların görsel kültürün ne olduğu hakkında, fikir sahibi olacağı ve Orta Çağ’dan günümüze görselliğin gelişim sürecinin inceleneceği, kültürler ve her kültürün kendine özgü görsellerinin irdeleneceği bir eğitimdir. Eğitimle birlikte katılımcıların imgeleri okuma ve yorumlama yeteneklerinin gelişmesi hedefleniyor. Avrupa resim sanatının Gotik, Rönesans, ve Barok dönemlerini taşıdıkları farklı karakteristik özellikleri ile birbirinden ayırmayı öğrenmek, bunu yaparken ikonlardan, mit sahnelerinden ve alegorilerden faydalanmak edinilecek yetkinlikler arasında. Bir sonraki süreç ise resim yapmak, resim almak, resim çekmek ve fotoğrafın yükselişi gibi konular üzerine gitmek ve görsel belleğin yeniden kurgulanarak, imge üretimi ve tüketimi arasındaki korelasyonu incelemektir. Yirminci yüzyılda görsel okur yazarlığın dönüşümü, sinema, televizyon, film ve video gibi yeni tür hareketli ve hareketsiz temsillerin şifreleri ile çağımızın kült imgeleri üzerine alternatif okumaların verileceği bir eğitim içeriği hazırlanmıştır.

Not: Banka Aracılığı ile yapılan ödemelerde açıklama kısmına Eğitim Kodu” belirtilmelidir.