Bilimkurgu Felsefesi ve Gelecek Vizyonu Atölyesi

07.05.2016
BGE0728BF

Düşünen, soran, sorgulayan bir sanat alanı olarak bilimkurgunun gelişip yaygınlaşması, hem entelektüel bireylerin ve hem de ileri toplumların oluşumunda önem arz etmektedir. Aynı zamanda sınırlarımızı zorlayan, araştırmaya iten ve bize “acaba?” dedirten hep bilimkurgu olmuştur. Ciddiyetle üretilmiş her bilimkurgu eseri, adeta bilimin geleceğini bugüne taşır.

Örneğin, yerçekiminden kurtulmanın mümkün olamayacağı söylenen bir çağda Jules Verne, Ay’a yolculuğu; yapay zekanın ciddiye bile alınmadığı bir dönemde Isaac Asimov, kendi değer yargılarına sahip karmaşık robotları; güvenlik kamerasının dahi olmadığı bir zamanda George Orwell, insanların her an gözetim altında yaşadığı bir geleceği; sanal gerçeklik terimini bilen insan bulmanın bile zor olduğu bir zamanda William Gibson, hackerları; radyo yayınlarının ancak 10-20 millik mesafelerle sınırlı olduğu bir dönemde Arthur C. Clarke, yörüngeye yerleştirilecek uydular ile tüm dünyaya yayın yapılabileceğini hayal ediyordu.

Bu bağlamda, bilimkurgu üretebilen ve üretilmiş yapıtları doğru ve kapsayıcı biçimde yorumlayabilen insanların yetiştirilmesi ülkemiz ve toplumumuz adına büyük bir kazanım olacaktır. Bilinmelidir ki bilimkurgu, geleceğimizin bir öngörüsü, bilim ve teknolojinin ilham kaynağı, itici gücü konumundadır. Bilimkurgusal bir görüşten yoksun kalmak, en basitinden geleceği doğru okuyamamak ve isabetli tahminler yapamamakla sonuçlanacak; bu ise insanlığın gelişimini ve atılımını sekteye uğratacaktır.

1- Bilimkurgu Tarihi, Felsefesi ve Kültürü

Uygarlığımızın gelişim sürecine bakacak olursak; insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri düşlemekte, merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Dolayısıyla geniş ve kapsamlı bir bilimkurgu tarihi ortaya koyabilmek, bu tarihi doğru şekilde yorumlayabilmek ve bilimkurgu kültürünü derinlemesine inceleyebilmek son derece önemlidir.

2- Kısa Öykü Yazım Teknikleri

Bilimkurgunun önde gelen isimlerinin kariyerleri incelendiğinde, hepsinin de bilimkurgu edebiyatına kısa öyküler yazarak başladığı görülmektedir. Bu nedenle, başarılı ve ölümsüz bilimkurgu yapıtları ortaya koyabilmek adına, kısa öykücülüğün önemi büyüktür. Bu başlık altında, nasıl etkili kısa öyküler kaleme alınabileceği, yazım teknikleri, dile hakimiyet ve imla kuralları gibi noktalarda yararlı bilgiler işlenecektir.

3- Kısa Film Çekme Teknikleri

Uzun metrajlı film çekmek için gerekli koşullara sahip olmayan geleceğin yönetmen adaylarına, nasıl kısa ve başarılı filmler çekebileceklerine yönelik ipuçları verilecek, ürün ortaya koyabilmelerine zemin hazırlanacak, gerekli teknolojik ve sanatsal araçlar mercek altına alınacaktır.

4- Roman ve Film İnceleme

Çeşitli gazetelerde, dergilerde, sanat/edebiyat sitelerinde bilimkurgu yapıtlarını derinlemesine inceleyip yorumlayabilme becerisine sahip insanlara duyulan gereksinim giderek artmaktadır. Takip edilesi bir blog sahibi olabilmek için sinema ve edebiyat yapıtları hakkında nitelikli incelemeler kaleme alabilmek gerekmektedir.

5- Bilim ve Bilimkurgu

Bilimin bilimkurguyla ilişkisine doğru açıdan yaklaşabilmek ve ikisi arasındaki bağlantıyı kesin şekilde kavrayabilmek önem arz etmektedir. Bugün Güneş Sistemi’nin dışına uzay araçları gönderebilmişsek, bu Cape Kennedy‘de çalışan tüm bilim insanlarının çocukluk ve gençliklerinde Jules Verne ve H. G. Wels‘i okumuş olmalarındandır. Bunu kendileri, yapılan birçok söyleşide açık yüreklilikle zaten belirtmişlerdir. Yapay zekanın kurucu babası olarak bilinen Marvin L. Minsky, yapay zeka üzerinde araştırma yaparken bilimkurgudan da yararlandığını söylemekten çekinmemiştir.

6- Bilimkurgusal Metin Çevirmenliği

Günümüzde bilimkurgu yayıncılığı giderek yaygınlaşmakta ve ciddi bir meslek dalı haline gelmektedir. 2015 yılı itibariyle hemen hemen her yayınevi bilimkurgu romanları basmakta ve bu alanda nitelikli çeviriler yapabilecek çevirmenlere gereksinim duymaktadır. Bilimkurgusal metinlerin doğru çevirisi için bilimkurgu terminolojisine hakim olmak şarttır.

7- Sosyal Medyanın Kullanımı

Bilimkurgunun en yaygın şekilde kullanıldığı mecraların başında internet gelmektedir. Özellikle sosyal medya ve paylaşım platformlarında kendine yer edinen bilimkurgu oluşumlarının takipçi sayısı ve toplumsal etkisi giderek artmaktadır. Bilimkurgu yayıncılığı yapan kuruluşlar, sosyal medya hesaplarını en iyi ve en etkili şekilde kullanabilecek uzman elemanlara ihtiyaç duymaktadırlar.

8- Bilimkurgu Klasikleri

Gelişimsel bir şemada, bilimkurgunun unutulmaz ürünleri masaya yatırılacak ve bu ürünlerin toplumsal etkisi irdelenecektir.

9- Bilimkurguda Görsellik (İllüstrasyon ve Çizgi Roman)

Bilimkurgu sadece sinema ve edebiyattan ibaret değildir. En önemli bilimkurgu alanlarından biri de illüstrasyon ve çizgi romandır. Uzman kişilerce nasıl illüstrasyon üretilebileceği, çizim teknikleri, boyama, görsel anlatım konularında yararlı bilgiler sunulacaktır.

10- Türkiye'de Bilimkurgu

Türkiye'de bilimkurgunun yeri nedir, geçmişte ne tür bilimkurgu üretimlerine imza atılmıştır? Sinemadan edebiyata kadar yerli bilimkurgunun gelişim süreci ve şimdiki durumu incelenecek, ileride neler yapılabileceğine dair fikri alışverişlerde bulunulacaktır.

Not: Banka Aracılığı ile yapılan ödemelerde açıklama kısmına Eğitim Kodu” belirtilmelidir.